Summary
Purpose: Low back pain is a widespread medical condition seen in middle-aged and elderly people, causing labor loss, high treatment costs, depression, and poor life quality. In this study, it was aimed to investigate pain, life quality and depression levels in patients undergoing facet radiofrequency (RF) and/or transforaminal epidural steroid injection (TFESI) for the treatment of chronic low back pain (CLBP).
Materials and Methods: In this study, the records of the 51 patients who received interventional treatment were examined retrospectively. The records of the patients including age, sex, interventional treatment, visual analog scale (VAS) before and after the procedure, SF-36 life quality and Beck Depression Scale (BDS) scores of the patients were registered using patient tracking forms and hospital information system.
Results: A total of 51 patients (male (n: 35), female (n: 16)) who received interventional treatment were included in the study. The mean age of the patients was 48.37±13 years. The patients received facet RF (n: 14), TFESI (n: 23) or both procedures combined (n: 14). When the third and sixth month after the procedure was compared with the pre-procedure, VAS and BDS scores were observed to be significantly lower (p<0.05), SF-36 life quality scores were higher (p<0.05), and there was no significant difference between the third and sixth months (p>0.05).
Conclusion: It has been found that in chronic low back pain, interventional treatments such as facet RF and/or TFESI decrease the pain and depression levels of patients and improve their life quality.
Amaç: Bel ağrısı orta ve ileri yaşta görülen, iş gücü kaybına, yüksek tedavi maliyetine, depresyona ve yaşam kalitesinde düşmeye neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada, kronik bel ağrısı (KBA) tedavisi için faset radyofrekans (RF) ve/veya transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TFSE) uygulanan hastaların ağrı, yaşam kalitesi ve depresyon düzeyindeki değişimlerin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, girişimsel işlem uygulanan 51 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, yapılan girişimsel işlem, işlem öncesi ve sonrası görsel analog skala (VAS), SF-36 yaşam kalitesi ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) puanları ile ilgili kayıtları hasta takip formları ve hastane bilgi sistemi kullanılarak kayıt altına alındı.
Bulgular: çalışmaya girişimsel işlem yapılmış 51 hasta (erkek hasta n: 35, kadın hasta n: 16) dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 48.37±13 idi. Hastalara Faset RF (n: 14), TFSE (n: 23) veya her iki işlem beraber (n: 14) uygulanmıştır. Hastaların işlem sonrası üçüncü ve altıncı ay VAS ve BDÖ skorları işlem öncesi ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük (p<0.05), SF-36 yaşam kalitesi skorlarının ise yüksek olduğu (p<0.05), üçüncü ve altıncı ay arasında ise anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p>0.05).
Sonuç: Kronik bel ağrısında faset RF ve/veya TFSE gibi girişimsel tedavilerin hastaların ağrı ve depresyon düzeyini azalttığı, yaşam kalitesini artırdığı ortaya konuldu.