Kalça protez operasyonlarında ultrasonografi rehberliğinde gerçekleştirilen fasia iliaka kompartman bloğu ile 3-1 bloğun ameliyat sonrası analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Süleyman Deniz1, Abdulkadir Atım1, Mustafa Kürklü2, Tuncer Çaycı3, Ercan Kurt1
1Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara
2Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara
3Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Ankara
Anahtar Kelimeler: 3-1 blok, fasiya iliyaka kompartman bloğu; kalça protezi; ameliyat sonrası analjezi; ultrason.
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kalça kırığı sonucu kalça protezi ameliyatı geçirecek hastalarda ultrason rehberliğinde fasiya iliyaka kompartman bloğu ve 3-1 bloğun ameliyat sonrası analjezik etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Elektif şartlarda kalça protezi ameliyatı olacak, 20 ve 80 yaş arası 70 hasta, yerel etik komite onayını aldıktan sonra bu randomize, ileriye yönelik, kontrollü çalışmaya dahil edildi. PCA ve vizüel analog skala (VAS) hakkında bilgi verildi. Tüm hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu tüm gruplar için standardize edildi. Ultrason rehberliğinde fasiya iliyaka kompartman bloğu (FICB) ilk gruba ve 3-1 blok ise ikinci gruba anestezi indüksiyonu öncesi uygulandı. Kontrol grubu için bir blokaj uygulanmadı. Tüm hastalara cerrahi kesi sonrası 20 mg tenoksikam ve 1 mg/kg tramadol intravenöz yoldan enjekte edildi. Ameliyat sonrasında IV tramadol hasta kontrollü analjezi (PCA) rutin olarak tüm hastalara başlandı. Çalışmamızda Kortizol ve ACTH düzeyleri, hemodinamik parametreler, bulantı ve sedasyon varlığı araştırıldı.
Bulgular: Çalışmamızda ultrason rehberliğinde uygulanan FICB ve 3-1 bloğun kontrol grubuna göre, VAS değerleri ve opioid tüketimini azalttığını, bulantı ve sedasyon üzerine hiçbir yan etkisinin olmadığını ve stres hormonlarını baskıladığını tespit ettik.
Sonuç: Kalça protez operasyonlarında ultrason eşliğinde uygulanan 3-1 blok ve FICB’nin ameliyat sonrası analjezi sağlamak amacıyla multimodal analjezik tedavinin bir parçası olması ve bu yöntemlerin güvenli bir yol olarak belirtilmesi gerektiğine inanmaktayız.