Elnare Günal1, Yeliz Akkuş2, Gülşen Çığşar1, Handan Çiftçi1, Şahin Kahramanca3, Murat Özdemir1

1Department of Emergency Medicine, Kafkas University, Faculty of Medicine, Kars, Turkey
2Department of Nursing, Kafkas University Health Science Faculty, Kars, Turkey
3Department of Surgery, Kars Harakani State Hospital, Kars, Turkey

Keywords: Local lidocaine application, methemoglobinemia; small surgical procedures.

Abstract

Amaç: Methemoglobulinemi nadir görülen ancak ölümcül sonuçları olan acil bir durumdur. Literatürde lokal anestezikler ve bunlar içinde yer alan lidokaine bağlı methemoglobinemi oluşumuna ilişkin vakaların olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle çalışmamız lidokain kullanılan hastalarda methemoglobulinemi insidansını belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bir üniversite hastanesinin acil servisine Mayıs 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında başvuran küçük cerrahi işlem nedeniyle lidokain uygulanması gereken 88 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. İşlem öncesi ve sonrası methemoglobulin değerleri ölçülmüştür.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 33.85 (±17.58) olup hastaların %83’ü erkekti. İşlem öncesi ve işlem sonrası karşılaştırıldığında lidokainin 2 mg/kg kullanımına göre methemoglobin, hemoglobin ve hemotokrit değerlerinde anlamlı bir farklılık bulunamadı (p=0.604, p=0.502 and p=0.367).