İntravenöz Rejyonal Anestezi Tekniğinde Prilokain ve Prilokaine Eklenen Deksketoprofen ve Deksametazonun Etkinliklerinin Karşılaştırılması
Hale Borazan1, Osman Şahin1, Mehmet Selçuk Uluer2, Ahmet Keçecioğlu2, Tuba Berra Sarıtaş1, Şeref Otelcioğlu1
1Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimayon Ad, Konya
2Meram Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,anesteziyoloji Ve Reanimayon Ad, Konya
Anahtar Kelimeler: Intravenöz rejyonal anestezi, prilokain, deksketoprofen, deksametazon
Özet
Amaç: Bu çalışmada intravenöz rejyonal anestezide (IVRA) prilokain ve buna eklenen deksketoprofen ve deksametazonun anestezik ve analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: El ve el bileği cerrahisi geçirecek 18-60 yaş, ASA I-II 45 olgu rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup P’ye 3 mg/kg % 0.5 prilokain, Grup PDK’ya 3 mg/kg % 0.5 prilokain ile 50 mg deksketoprofen, Grup PDM’ye 3 mg/kg % 0.5 prilokain ile 8 mg deksametazon total 40 ml verildi. Duyusal ve motor blok başlama ve dönüş zamanları, hemodinamik veriler, analjezi süresi, turnike süresi, intraoperatif fentanil alan hasta sayısı, ilk analjezik zamanı, vizüel analog skala (VAS), 24 saat analjezik tüketimi ve hasta memnuniyet skorları kaydedildi.
Bulgular: Duyusal blok başlama zamanı Grup P’de uzun bulunurken,motor blok başlama zamanı daha uzun ve motor blok dönme zamanı daha kısa bulundu (p<0.05). Duyusal blok dönme zamanları açısından 3 grup arasında anlamlı fark bulunmadı İntraoperatif turnike ağrısı başlama zamanı Grup PDM ve Grup PDK’da daha uzun bulunurken (p<0.05), intraoperatif fentanil ihtiyacı olan hasta sayısı Grup P’de daha fazlaydı (p<0.05). İlk analjezi verilme zamanı Grup PDK’da her iki gruptan uzun (p<0.05) bulunurken, total analjezik tüketimi Grup P’de diğer iki gruptan daha fazla (p<0.05), Grup PDM’de de Grup PDK’dan fazla bulundu (p<0.05). Grup P’de intraoperatif VAS değerleri daha yüksek (p<0.05) bulunurken, hasta memnuniyet skorları daha düşük bulundu (p<0.05)
Sonuç: IVRA’de prilokaine eklenen deksketoprofen ve deksametazonun hem analjezik hem de anestezik kaliteyi artırdığı ancak deksketoprofenin postoperatif ilk 24 saatte daha iyi analjezi sağladığı gösterilmiştir.